Mediataitoviikon oppimateriaali käsittelee kulttuurista moninaisuutta

Mediataitoviikon oppimateriaali käsittelee kulttuurista moninaisuutta

Valtakunnallista Mediataitoviikkoa vietetään 5.–11.2.2018. Tämän kunniaksi esitämme mediataidekasvattaa.fi-palvelussa kaksi kotimaisia mediataideteosta teemalla kulttuurinen moninaisuus. Teokset ja niihin kuuluvat tehtävät on suunnattu yläkoulun ja toisen asteen oppilaille ja ne ovat vapaasti esitettävissä Mediataitoviikon ajan.

Löydät oppimateriaalit tästä osoitteesta:
mediataidekasvattaa.fi/mediataitoviikko2018/

Teokset ennakoivat syksyllä 2018 ilmestyvää laajempaa oppimateriaalikokonaisuutta, jonka aiheena on kulttuurinen moninaisuus. Mitä käsite kulttuurinen moninaisuus laajuudessaan tarkoittaa? Voiko kulttuurista moninaisuutta määrittää muutenkin kuin etnisen moninaisuuden kautta? Tuleva oppimateriaali lähestyy teemaa yksilön identiteetin ja median sekä julkisen keskustelun näkökulmasta.

Oppimateriaalin videotaideteokset toimivat innostajina ja keskustelunherättäjinä. Ne nostavat esiin kulttuuriseen moninaisuuteen liittyviä keskeisiä kysymyksiä, kannustavat omien ajatusten ja kokemusten jakamiseen ja omaan taiteelliseen ilmaisuun. Kohtaamme kulttuuritaustaan liittyvää jaottelua päivittäin mediassa ja arjessamme. Monikulttuurinen maailma vaatii moniulotteista ymmärrystä ja historian tuntemusta vastakkainasettelun sijaan.

Mediataitoviikolla esitämme tulevan oppimateriaalin teossarjasta kaksi teosta:

Aurora Reinhard: Poikatyttö (2002) – kesto 11:56

Poika, tyttö vaiko sittenkin androgyyni? Kolme teini-ikäistä, hyvin pojan näköistä tyttöä kertoo haastatteluissa, mitä itse ajattelee ulkonäöstään, sukupuolestaan ja asemastaan yhteiskunnassa.

Aurora Reinhard on helsinkilänen kuvataitelija. Hän käyttää videota, valokuvaa ja moniulotteisia, hyperrealistisia objekteja käsitellessään jokapäiväistä elämää. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2003, ja on opiskellut valokuvausta Göteborgin yliopistossa ja New Yorkissa International Center for Photographyssa.


Johanna Lecklin: Kieli on avain kaikkeen (2012) – kesto 13:06

Teos perustuu ruotsinsuomalaisten haastatteluihin. Nuori mies esittää suomalaistaustaista miestä, joka puhuu ruotsia ja vanha nainen esittää ensimmäisen sukupolven maahanmuuttajaa. He käsittelevät kieli- ja kulttuuri-identiteettiä.

Johanna Lecklin (s. 1972) on valmistunut Helsingin yliopistosta 2008 ja Kuvataideakatemiasta 2003 sekä opiskellut UCL:n Slade School of Fine Artissa Lontoossa. Lecklin tekee videoita, valokuvia ja liikkuvan kuvan installaatioita, jotka perustuvat dokumenttiin, narratiivisuuteen ja performatiivisuuteen.


Mediataidekasvattaa.fi-verkkopalvelu vastaa opettajien tarpeeseen saada helppokäyttöistä ja hyvin suunniteltua opetusmateriaalia lasten ja nuorten media- ja taidekasvatukseen. Tavoitteemme on tukea opettajien työtä tuottamalla laadukasta opetusmateriaalia eri ikäisten lasten kanssa työskentelyyn.

Palvelusta löytyy kaikenikäisille lapsille ja nuorille sopivia tehtäviä ja teosesimerkkejä. Palvelun käyttäminen ja teosten esittäminen osana opetusta on ilmaista palveluun käyttäjäksi rekisteröityneille opettajille.

Mediataide kyseenalaistaa usein tavanomaista mediakuvastoa ja toimii hyvin myös audiovisuaalisen kerronnan perusopetuksessa. AV-arkin opetuspaketit ja verkkopalvelu mahdollistavat kotimaisten eturivin taiteilijoiden teosten hyödyntämisen osana opetusta.

Haluamme olla mukana kasvattamassa sekä tulevaisuuden taiteilijoita että taiteen kokijoita. Mediataidekasvattaa.fi-palvelu mahdollistaa oikean taiteen esittämisen ja hyödyntämisen kouluissa.

Uusia opetuspaketteja, katsottavia teosesimerkkejä ja tehtäviä pyritään tuottamaan palveluun lisää vuosittain, hankerahoituksesta riippuen. Otamme mielellämme vastaan yhteistyöehdotuksia ja kehittämisideoita!

Suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki on tehnyt vuodesta 1989 saakka uraauurtavaa työtä kokeellisen audiovisuaalisen taiteen levittäjänä ja näin myötävaikuttanut suomalaisen mediataiteen kansainväliseen menestykseen. AV-arkki on jäsenmäärältään ja toimintansa laajuudelta suurin kotimainen mediataidealan järjestö.

Copyright © 2019 AV-Arkki