Azar Saiyarin Etäisyyden monumentti Forum Boxin Mediaboxissa kesäkuussa

Azar Saiyarin Etäisyyden monumentti Forum Boxin Mediaboxissa kesäkuussa

Azar Saiyarin videoteos Etäisyyden monumentti (2018) on esillä Forum Boxin Mediaboxissa 1.–24.6.

Tunnettu iranilais-azerbaidžanilainen laulaja Googoosh esittää version kappaleesta Ayrılıq “Ero”). Lauluesitys on osa 1970-luvun televisio-ohjelmaa ja kopioitu moneen kertaan videokasetilta toiselle. Kyseessä voisi olla rakkauslaulu, mutta taustaksi kerrotaan tarinaa Neuvosto-Azerbaidžanista pakon edessä Iraniin lähteneen säveltäjän Ali Salimin halusta tehdä musiikkia kaipuustaan.

“Etsin erästä toista laulua, kun tämä esitys osui silmiini YouTubessa. Siellä sen saattoi katsoa yhä uudestaan ja uppoutua Googooshin tapaan esittää kappale, lumoutua kuluneesta kuvasta. Saattoi peilata esitykseen sitä osaa omasta taustastaan, jossa on iranilaista ja azerbaidžanilaista, peilata kaipuun tunnetta. Ja video kasvoi mielessäni etäisyyden monumentiksi – esitykseksi välimatkasta, kuvista, muistamisesta, sekä kyvystä samanaikaisesti tunnistaa ja olla tunnistamatta.”

Teoksen äänisuunnittelun on toteuttanut Johannes Vartola ja sen toteutusta on tukenut Visek.

Azar Saiyar on helsinkiläinen elokuvantekijä ja mediataiteilija. Hän käyttää usein teoksissaan arkistomateriaaleja, leikkii kollektiivisen muistin kuvilla ja sanoilla, suuntaa katseen kohti katsomista, puhumista, muistamista ja tarinoiden kerrontaa. Hän tekee myös yhteistyöprojekteja muiden taiteilijoiden kanssa.

Azar Saiyarin teoksia on esitetty kansainvälisillä elokuva- ja mediataidefestivaaleilla, gallerioissa, museoissa ja televisiossa.

Tervetuloa avajaisiin 31.5. klo 17–19! Lisätietoja tapahtuman Facebook-kutsusta.

Näyttelyn aikana luvassa myös 3.6. improvisaatiokonsertti klo 19.00 alkaen sekä 10.6. Helsinki Art Walk klo 13.30 alkaen, täysin ilmainen ja opastettu galleriakierros, tervetuloa!

Mediaboxi on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa. Tila toimii nyt yhtenä tärkeänä kanavana mediataiteelle.


Azar Saiyar: Etäisyyden monumentti Forum Boxin Mediaboxissa 1.–24.6.2018

Lisätietoa: Forum Box


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki