Johanna Lecklinin Kieli on avain kaikkeen Mediaboxissa marras-joulukuussa

Johanna Lecklinin Kieli on avain kaikkeen Mediaboxissa marras-joulukuussa

Johanna Lecklinin teos Kieli on avain kaikkeen / Språket är nyckeln till allt (2012) on esillä Forum Boxin Mediaboxissa 24.11.–17.12.2017.

Kieli on avain kaikkeen perustuu Lecklinin Ruotsissa Haningen kunnassa tekemiin ruotsinsuomalaisten haastatteluihin. Haningen taidehallin ilmoitusten perusteella kunnasta löytyi 10 vapaaehtoista ruotsinsuomalaista, jotka osallistuivat teokseen. Haastattelujen tulos oli toisenlainen kuin Lecklin oli odottanut. Haastateltavat kertoivat tuntevansa ylpeyttä suomalaisista juuristaan ja saavansa vahvuutta kahdesta kielestä ja kulttuurista. Haastattelujen pohjalta Lecklin kirjoitti käsikirjoituksen. Kaksi osallistujaa esitti henkilöhahmoja, nuorta suomalaistaustaista miestä, joka puhuu ruotsia, ja eläkeläisnaista, joka muutti vuosikymmeniä sitten Ruotsiin työn ja opiskelun takia. Hän puhuu suomea. Teoksen repliikit ovat kuin kollaaseja osallistujien kertomuksista. Toinen esiintyjä, 20-vuotias mies, osallistui itse myös haastatteluun. Osa hänen henkilöhahmonsa repliikeistä onkin hänen omasta tarinastaan. Ruotsinsuomalaisten haastatteluista koostetussa fiktiivisessä dialogissa molemmat käsittelevät kieli- ja kulttuuri-identiteettiä. Teos on valmistunut Lecklinin yksityisnäyttelyyn Haningen taidehalliin vuonna 2012.

Johanna Lecklin (s. 1972) on valmistunut Helsingin yliopistosta 2008 ja Kuvataideakatemiasta 2003 sekä opiskellut UCL:n Slade School of Fine Artissa Lontoossa. Lecklin tekee videoita, valokuvia ja liikkuvan kuvan installaatioita, jotka perustuvat dokumenttiin, narratiivisuuteen ja performatiivisuuteen. Lecklinin teoksia on esitetty useissa näyttelyissä ja festivaaleilla sekä kotimaassa että ulkomailla, kuten Liverpool Biennaalin City States -näyttelyssä (2010) ja Kiasman kokoelmanäyttelyssä Järjestetty juttu (2010).

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin Forum Boxiin torstaina 23.11. klo 17–19!

Mediaboxi on Forum Boxin tila mediataiteelle. Uusinta mediataidetta esittelevä ohjelmisto suunnitellaan yhteistyössä AV-arkin kanssa. Tila toimii nyt yhtenä tärkeänä kanavana mediataiteelle.


Johanna Lecklin: Kieli on avain kaikkeen / Språket är nyckeln till allt Forum Boxin Mediaboxissa 24.11.–17.12.2017

Lisätietoja: Forum Box


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki