Kansainvälinen lyhytelokuvapäivä piristää pimeää aikaa – Järjestä oma pop-up-näytös

Kansainvälinen lyhytelokuvapäivä piristää pimeää aikaa – Järjestä oma pop-up-näytös

Kansainvälinen lyhytelokuvapäivä valaisee taas vuoden pimeintä aikaa. Lyhytelokuvapäivää järjestävät lyhytelokuvan kanssa toimivat tahot yhdessä, mutta kuka tahansa voi järjestää myös oman lyhytelokuvanäytöksen. Tapahtuman sivuilla halukkaat voivat ilmoittaa oman, avoimen lyhytelokuvanäytöksensä ja valita ohjelmistonsa kahdeksasta valmiiksi räätälöidystä paketista. Tarjolla on lyhytelokuvapaketteja jokaiseen makuun iästä riippumatta. Elokuvanäytöksiä voi järjestää ajalla 15.–22.12.

Nyt viidettä kertaa Suomessa järjestettävä lyhytelokuvapäivä on alkanut Ranskasta, jossa lyhyttä elokuvaa juhlitaan tämän vuoden lyhimpänä päivänä jo kuudetta kertaa. Tapahtumaa vietetään Suomen ja Ranskan lisäksi kymmenissä muissa maissa.

AV-arkki on kuratoinut lyhytelokuvapäivään kaksi pop-up-pakettia:

AV-arkin talvinen matka etenee absurdiksi kääntyvästä arkiliikenteestä kohti hallan ja kuuran huurruttamaa symbolismia. Kolea vuodenaika hidastaa havainnoimaan ympäristön ja asioiden luonnetta toisin kuin kesemmällä.

Koosteen teokset ovat:

Pilvi Takala: Easy Rider (2006, 04:35)
Nuori mies raitiovaunussa pyytää hieman liikaa kanssamatkustajalta.

Seppo Renvall: Tukholman lapset (1995, 02:20)
Tukholman lapsia ensilumen aikaan.

Maarit Suomi-Väänänen: Jalkeilla taas (2009, 09:49)
”Jalkeilla taas” on liikenteessä liikuttuneena ja jouten joutomailla. Paksuun lumivaippaan peittynyt auto matkaa unenomaisissa, kesäisissä maisemissa. Jokin on nyrjäyttänyt arkipäiväisen sijoiltaan. Hätä on piilossa.

Anna-Mari Nousiainen: Halla (2016, 02:22)
Halla on askartelusilmäinen, kelmeä olento joka istuu kultaisessa lastenammeessa levittäen vaaleanpunaista mönjää ympärilleen. Halla tulee viileinä aamuina, kutsumatta, kylvettämään selfiekeppiään ja istuu hiljaa, tehtäväänsä keskittyen.

Sami Sänpäkkilä: Lau Nau: Painovoimaa, valoa (2008, 04:54)
Musiikkivideo Lau Nau -yhtyeelle. Lankakeriä metsässä ja lumisadetta joka nousee takaisin pilviin.

Samuli Alapuranen: Drag Me to Kempele (2017, 08:00)
Kempele on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitseva harmaa aukko. Se ei vedä puoleensa eikä hylji sen läpi valuvaa nelostien liikennevirtaa. Se on tavallinen. Se on tasainen. Siitä on vaikea keksiä enempää adjektiiveja. Drag me to Kempele on kuvaus keskinkertaisesta paikkakunnasta, jossa käydään kaupassa, harrastetaan urheilua ja jonka läpi ajetaan matkalla Pohjoiseen tai Etelään.

Risto-Pekka Blom: Hyvästi jää (2016, 03:20)
Elokuva tuntemamme maapallon katoamisesta ja henkilökohtaisesta kaipauksesta.

Marja Viitahuhta: Ensin ei ole mitään (2016, 03:00)
Yhden kuvan otos lumisateesta: hiutaleita ja tuulta. Kuva on samanaikaisesti paikallaan ja alati muuttuvaa liikettä täynnä. Kuvan lisäksi teoksessa on voice-overina puhuttu teksti, joka käsittelee asioiden syntymistä.

Viitahuhta: Ensin ei ole mitään (2016)

AV-arkin lastennäytöksessä tutkitaan ajan kulua, liikettä, varjoja ja unelmia. Koosteen teokset ovat:

Jukka Silokunnas: Hei vaan! (2017, 01:01)
“Pienenä matkustin paljon perheen kanssa. Katsoin asuntovaunun ikkunasta muuttuvaa maisemaa. Vasta vanhempana tajusin. Minä muutuin, ei maisema.”

Minna Suoniemi: Horizontal Dance (2016, 02:46)
Leopardilantio keinuu niinku J-lo. Horizontal Dance on eläimeksi naamioituvaa ihmislihaa, joka haluaa olla olemassa kehonsa ja lihansa kautta. Hypnoottinen höpöttävä kömpelösti beatboxaava suu, eläimellinen olio, bailaava puuma. Haluaa haluta, haluaa, halusta, liikkuu, liikkuu, jaksaa, jaksaa. Roikkuu mukana.

Vappu Rossi: Hyvästi, varjoinen (2013, 01:58)
Intervallikamerakuvaa ja stop-motion-animaatiota yhdistävässä mediataideanimaatiossa nähdään elävän ja muuttuvan eläinmobilen varjo ikkunasta heittyvässä valokiilassa. Valon edetessä mobilesta roikkuvat eläinsikiöt kehittyvät eläimiksi. Kaihoisan humoristisessa teoksessa helmikuun kalpea valo kulkee huoneen poikki aamunkoitosta iltahämärään.

Tommi Matikka: Small Heroes (2013, 02:17)
Pienet supersankarilapset juoksevat ja lentävät Dakarin kattojen yllä. He eivät kuitenkaan hallitse kykyjään kovin hyvin ja päätyvät aina putoamaan maahan. Lopuksi peli päättyy ja ruudulle ilmestyy vilkkuva “GAME OVER” -teksti. Videon äänet muistuttavat videopelien musiikkia.

Anssi Kasitonni: Butterfly’s Effect (2013, 09:05)
Perhosvaikutus näyttäytyy perhosvaikuttamattomuutena tässä pienessä elokuvassa. Tämä on ennen kaikkea tarina kohtalosta tai sen olemattomuudesta. Elokuvassa tapahtuu myös yksi hengenpelastusihme, joka jää huomaamatta hengenpelastettavalta.

Helinä Hukkataival: BRATZ & Rullaluistimet (2010, 02:28)
BRATZ katselee ulos ikkunasta ja unelmoi olevansa loistava rullaluistelutähti.

 

Hukkataival: BRATZ & rullaluistimet (2010)

Lyhytelokuvapäivää tekevät: Yle Teema, Suomen elokuvasäätiö, AVEK, AV-Arkki, Helsinki International Film Festival Rakkautta & Anarkiaa, Kettupäivät, Tampereen elokuvajuhlat, Turku Animated Film Festival ja Pirkanmaan elokuvakeskus.


Kansainvälinen lyhytelokuvapäivä 21.12.2017

Lisätietoa: Lyhytelokuvapäivä


AV-ARKKI ON EDISTÄNYT SUOMALAISEN MEDIATAITEEN ASEMAA VUODESTA 1989. TAITEILIJAT OSALLISTUVAT TÄHÄN TAPAHTUMAAN AV-ARKIN EDISTÄMISTYÖN ANSIOSTA.

Copyright © 2019 AV-Arkki