Lauri Astala, Risto-Pekka Blom, Hannaleena Hauru, Teemu Mäki ja Pink Twins teoksillaan mukana Tampereen Elokuvajuhlien kotimaisessa kilpasarjassa

 

Lauri Astalan Transit, Risto-Pekka Blomin Teemapuisto, Teemu Mäen Hulluus ja yhteiskunta sekä Pink Twinsin Parametronomicon on valittu Tampereen Elokuvajuhlien kotimaiseen kilpasarjaan AV-arkin levityksen kautta. Hulluus ja yhteiskunta sekä Parametronomicon saavat molemmat ensi-iltansa festivaaleilla. Maaliskuussa 45. kertaa järjestettävä Tampereen elokuvajuhlat on Pohjoismaiden vanhin ja suurin lyhytelokuvafestivaali. Festivaali kerää vuosittain noin 30 000 elokuvan ystävää ympäri maailman.

Teemu Mäki: Hulluus ja yhteiskunta (2015)

Teemu Mäki: Hulluus ja yhteiskunta (2015)

 

Lauri Astalan (s. 1958) Transitissa nähdään New Yorkin yllä kuvattua dokumentaarista materiaalia. Teoksen keskeisenä teemana on kuvien luoma, kollektiivinen mielikuva urbaanista ympäristöstä. Astala on opiskellut Kuvataideakatemiassa ja Chicago Art Institutessa, ja hän lukeutuu arvostetuimpiin suomalaisiin mediataiteilijoihin. Astala tekee veistoksia, videoita ja videoinstallaatioita. Teosten aihepiirit liittyvät kokemukseen ja käsitteisiin tilasta sekä niitä muovaaviin kulttuurisiin rakenteisiin. Astalan teoksia on nähty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla vuodesta 1989 lähtien. Vuonna 2007 hänelle myönnettiin kuvataiteen valtionpalkinto.

Teemu Mäki (s. 1967) väitteli kuvataiteen tohtoriksi 2005 ja toimi kuvataiteen professorina Aalto-yliopistossa 2008–2013. Hänen työskentelee taiteen, politiikan ja filosofian parissa. Mäen teokset ovat kuvataidetta, teatteria, kirjallisuutta tai teoriaa. Taide on hänelle filosofian ja politiikan kokonaisvaltaisin ja joustavin muoto. Hulluus ja yhteiskunta on Mäen uusin teos, joka käsittelee muukalaiskammoa, naisvihaa ja väkivallan suhdetta nautintoon. Päähenkilöinä ovat kaksi murhaajaa ja yksi filosofi: Pierre Rivière, Anders Breivik ja Michel Foucault. Elokuvan dialogi perustuu oikeuden pöytäkirjoihin ja Foucaultin kirjoituksiin.

Pink Twins on helsinkiläisten taiteilija-muusikko-veljesten Juha (s. 1978) ja Vesa Vehviläisen (s. 1974) duo. Pink Twins on ollut aktiivinen vuodesta 1997 ja heidän videonsa liikkuvat kuvataiteen ja musiikin risteyskohdissa. Parametronomiconin on tietokoneanimaatio, joka esittää biomekaanisen organismin, joka kehittyy ja kasvaa liikkeessä. Sen elinkaari alkaa yksikertaisista muodoista ja päättyy apokalyptiseen yltiömäiseen visuaaliseen mässäilyyn. Pink Twinsin teoksia on esitetty näyttelyissä ja festivaaleilla ympäri maailmaa ja heidän live-esityksiään on nähty Euroopassa, Yhdysvalloissa, Aasiassa ja Australiassa. Pink Twins on yksi vuoden 2015 Ars Fennica -taidepalkintoehdokkaista.

Myös Hannaleena Haurun (s. 1983) Säälistäjät on valittu Tampereen elokuvajuhlien kotimaiseen kilpasarjaan tuotantoyhtiö MADEn kautta. Elokuvassa erään työvoimatoimiston naiset ovat järjestelmällisesti alkaneet antaa säälistä seksiä nuorille syrjäytymisuhan alla oleville miehille estääkseen uudet joukkosurmat Suomessa.

Esitysajat

Parametronomicon esitetään torstaina 5.3. klo 16 ja perjantaina 6.3. klo 18.
Transit esitetään perjantaina 6.3. klo 14 ja lauantaina 7.3. klo 18.
Hulluus ja yhteiskunta esitetään keskiviikkona 4.3. klo 22.
Säälistäjät esitetään perjantaina 6.3. klo 12 ja lauantaina 7.3. klo 16.

Tampereen elokuvajuhlien 2015 kilpailuihin valitut elokuvat: www.tamperefilmfestival.fi.

Adel Abidinin näyttely valtaa Galleria Emilin

Adel Abidin

Adel Abidin

Tampereen elokuvajuhlien tämän vuoden FestArt-näyttelyn taiteilija on irakilais-suomalainen Adel Abidin.

Näyttelyssä Galleria Emilissä 5.–29.3.2015 nähdään Abidinin Their Dreams -teos vuodelta 2010. Työ pohjautuu lasten haastatteluihin; muun muassa palestiinalaiset, sveitsiläiset, irakilaiset ja suomalaiset lapset kertoivat Abidinille haaveistaan ja piirsivät ne paperille.

Näyttelyn toteuttavat yhteistyössä AV-arkki, Galleria Emil, Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut ja Tampereen elokuvajuhlat.


Tampereen Elokuvajuhlat 4.–8.3.2015: http://tamperefilmfestival.fi/

FestArt: Adel Abidin Vanhan kirjastotalon Galleria Emilissä (Keskustori 4) 5.–29.3.2015: http://tamperefilmfestival.fi/lohdulla-herkkyydella-pilkkeella/

Lisätietoa ja lehdistökuvat: levitysassistentti Hanna Joensuu, AV-arkki, programme@av-arkki.fi, tel. 050 435 6092

Official selection

Copyright © 2018 AV-Arkki