Jan Ijäksen Médusan lautta esillä EMMAssa 14.2.–6.5.2018

Jan Ijäksen Médusan lautta esillä EMMAssa 14.2.–6.5.2018

Jan Ijäksen videoteos Médusan lautta (2017) tulee esille Espoon nykytaiteen museo EMMAan Saastamoisen säätiön vuonna 2014 avautuneeseen säännöllisesti uusiutuvaan kokoelmanäyttelyyn Kosketus. Teos sai ensiesityksensä yhteisnäyttelyssä Galleria Heinossa elokuussa 2017. EMMAssa teos on nähtävillä 14.2.–6.5.2018.

Médusan lautta rinnastaa Italian Lampedusan saarelle pelastautuneiden Afrikan pakolaisten laivojen hylkyjä sekä Suomen Sallaan päätyneiden Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden autot Louvren taidemuseossa esillä olevaan Théodore Géricault’n maalaukseen Medusan lautta (18181819). Tositapahtumiin perustuva maalaus kuvaa vuonna 1816 haaksirikkoutunutta laivaa Méduse, joka oli kuljettamassa Ranskasta hallintohenkilökuntaa siirtomaihin Afrikkaan. Laivan matkustajat pelastautuivat tekemälleen lautalle, joka jäi ajelehtimaan ulapalle kohtalokkain seurauksin. Maalauksesta on tullut ajan saatossa yleismaailmallinen epätoivon – ja toivon – vertauskuva.

Mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Jan Ijäs asuu ja työskentelee Helsingissä. Jan Ijäs työskentelee dokumentaarisen, fiktiivisen sekä kokeellisen elokuvan parissa. Hänen toiseutta ja muukalaisidentiteettiä käsittelevät elokuvat ja installaatiot ovat saaneet osakseen laajaa kansainvälistäkin huomiota. Ijäksen elokuvia on esitetty yli sadalla kotimaisella ja kansainvälisellä elokuvafestivaalilla sekä installoituina kokonaisuuksina museoissa ja gallerioissa.


Jan Ijäs: Médusan lautta / Kosketus / Espoon nykytaiteen museo EMMA, 14.2.–6.5.2018

Lisätietoja: EMMA

Copyright © 2019 AV-Arkki