Minna Tarkka 2008

MEDIOILLE JULKAISUVAPAA MAANANTAINA 26.5 klo 17.30

Minna Tarkalle myönnettiin AV-arkin vuotuinen kiertopalkinto

Av-arkin vuotuinen kiertopalkinto jaetaan vuosittain työstä mediataidetta edistäneelle henkilölle tai yhteisölle. Vuonna 2008 palkinto myönnetään suomalaisen mediataiteen ja digitaalisen kulttuurin uranuurtajalle, toiminnanjohtaja Minna Tarkalle.

Minna Tarkka on tutkija, tuottaja ja uuden mediakulttuurin keskus m-cultin toiminnanjohtaja. Tarkka on ollut luomassa suomalaisen mediakulttuurin organisaatioita: hän on sekä MUU ry:n että AV-arkin perustajajäsen. Tarkka toimi MUU ry:n ensimmäisenä johtajana vuosina 1989-1991. Hän on myös uuden mediakulttuurin keskus m-cultin perustajajäsen ja yhdistyksen toiminnanjohtaja. Tarkka on kehittänyt mediakulttuurin kenttää aktiivisesti 1980-luvulta lähtien ja vastannut kansainvälisten elektronisen taiteen ISEA-tapahtumien toteutuksesta Helsingissä 1994 ja 2004.

Taidekentän lisäksi Minna Tarkka on toiminut myös akateemisessa maailmassa. Hän on rakentanut mediakoulutusohjelmia eri yliopistoihin, muun muassa Kuvataideakatemiaan (Tila- ja aikataiteen osasto) ja Taideteollisen korkeakoulun Medialaboratorioon, jossa hän myös toimi professorina 1996-2001. Uuden median maisterinohjelman johtajana Tarkka käynnisti koulutusta esimerkiksi digitaalisen museosuunnittelun ja interaktiivisen television aloille.

Tarkan tutkimusintressit liittyvät mediakulttuurikentän politiikkaan, median kulttuurisiin ja sosiaalisiin innovaatioihin sekä kysymyksiin mediademokratiasta ja osallistumisesta. m-cultin toiminnan ohella Tarkka paneutuu näihin teemoihin valmisteilla olevassa väitöskirjassaan.

Tarkka on julkaissut useita videotaiteeseen ja uusiin medioihin liittyviä julkaisuja ja artikkeleita. Hän on muun muassa toimittanut antologioita nykytaiteesta ja uusista medioista: Taiteen laita (1990), Video Taide Media (1993) ja Johdatus uuteen mediaan (1996). Kulttuurituottajana Tarkka on myös toteuttanut ohjelmia ja palveluja museoille, televisioon ja Internetiin sekä kuratoinut mediataidenäyttelyitä. Tällä hetkellä häntä työllistävät erityisesti yhteisöllinen media ja kaupunkitelevisiohanke M2HZ.